Aardse meren bevatten genoeg water om al het land te bedekken

Dat blijkt uit de grootste en meeste complete database die tot op heden van de meren op aarde is samengesteld.

Als je al het water dat in de aardse meren huist op het land zou uitstorten, zou de landmassa wereldwijd bedekt zijn met een 1,3 meter diepe laag water. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications. Nog zo’n interessant feitje: als je de kustlijnen van alle meren wereldwijd achter elkaar legt, krijg je een lijn die vier keer langer is dan de lijn die ontstaat wanneer je alle kustlijnen van alle oceanen wereldwijd achter elkaar legt.

Database
Het zijn zomaar twee conclusies die onderzoekers kunnen trekken op basis van de meest complete database die tot op heden van de aardse meren is samengesteld. De database moet wetenschappers helpen om een beter beeld te krijgen van de belangrijke rol die meren op aarde spelen. Denk dan aan de rol van meren in de watercyclus, weerpatronen, maar ook het transport, de distributie en opslag van vervuilende stoffen en voedingsstoffen.

Maar liefst 62 procent van de meren wereldwijd is te vinden in Canada. Het land bezit zo’n 900.000 meren die groter zijn dan 10 hectare. Afbeelding: HydroLAB.

Verandering
“Meren veranderen in een veranderende wereld,” stelt onderzoeker Bernhard Lehner. “Sommige meren verdwijnen, omdat er niet genoeg water is om ze te vullen, anderen ontstaan of groeien in gebieden waar veel regen valt.” Alleen als we weten hoe de meren er nu voor staan, kunnen we die veranderingen begrijpen en monitoren en een beter beeld krijgen van de effecten die deze veranderingen hebben.

WIST JE DAT…

…de tien grootste meren op aarde maar liefst 85 procent van al het water dat in meren zit, bevatten?

Volume
Het lijkt misschien niet zo heel ingewikkeld: een beeld krijgen van de meren wereldwijd. Maar schijn bedriegt. Oppervlak en de lengte van kustlijnen zijn nog vrij gemakkelijk te achterhalen op bijvoorbeeld satellietbeelden. Maar de inhoud van een meer is bijvoorbeeld al wat lastiger vast te stellen. Maar om een complete database van de meren wereldwijd op te kunnen stellen, moesten onderzoekers ook daar naar kijken. En dat hebben ze, geholpen door satellietbeelden en computermodellen, gedaan voor meer dan 1,4 miljoen meren die groter zijn dan 10 hectare. Deze meren hebben samen een volume van meer dan 180.000 kubieke kilometer.

100 jaar in een meer
Daarnaast gingen de onderzoekers ook na hoelang water doorgaans in een meer blijft zitten. Gemiddeld bleek het water in meren wereldwijd zo’n vijf jaar in een meer te blijven hangen. Maar er zijn veel meren waarin het water veel korter of veel langer verblijft. En in meer dan 3000 meren bleek water wel 100 jaar of meer te blijven zitten.

De nieuwe database kan door wetenschappers wereldwijd worden gebruikt. En de onderzoekers blijven aan de database werken. Zo willen ze bijvoorbeeld ook de gegevens van bijvoorbeeld rivieren die meren van water voorzien aan de database toevoegen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd