Wanneer ontstonden de eerste oceanen op onze planeet? Mogelijk sneller dan we nu denken.
Franse wetenschappers hebben verschillende enstatiet-chondrieten onderzocht. Chondrieten vormen 86% van alle meteorieten die op onze planeet gevonden worden. Ze zijn gevormd in de beginperiode van het zonnestelsel. Enstatiet-chondrieten (of e-chondrieten) vormen slechts 2% van alle chondrieten. Deze chondrieten bevatten haast geen ijzeroxide. Daarnaast denken wetenschappers dat het de droogste objecten in het zonnestelsel zijn, omdat ze dicht bij de zon zijn gevormd. Ze zouden voor 0,01% uit water bestaan.
Toch blijkt nu dat deze enstatiet-chondrieten waterstofrijk zijn. Ze bevatten genoeg water om de oceanen op aarde drie keer te vullen. En misschien zelfs meer. “Waterstofdragende bouwstenen waren tijdens de vorming van de planeten al aanwezig in het binnenste deel van het zonnestelsel”, concludeert wetenschappers Laurette Piani. “Ook al waren de temperaturen te hoog voor water om te condenseren.”
Wetenschappers dachten lange tijd dat de aarde zijn watervoorraad te danken had aan botsingen met kometen. Toch bleek onlangs dat de samenstelling van het aardse water afwijkt van de samenstelling van komeetijs. Vandaar dat wetenschappers nu denken dat rotsachtige planetoïden de belangrijkste waterbrengers waren. De Franse onderzoekers vermoeden dat de aarde vanaf het begin al nat was, met dank aan de enstatiet-chondrieten.
Het is daarom niet verrassend dat de samenstelling van enstatiet-chondrieten lijkt op de samenstelling van de aarde. E-chondrieten hebben dezelfde zuurstof-, titanium-, waterstof-, stikstof- én calciumisotopen als onze planeet. “Als deze enstatiet-chondrieten de bouwstenen waren van onze planeet – wat aannemelijk is gezien de isotopische samenstelling – dan hadden deze chondrieten genoeg water om de planeet vanaf het begin te bevoorraden”, zegt onderzoeker Lionel Vacher van de Washington Universiteit in St. Louis. “Dat is natuurlijk fascinerend!”