‘De aarde telt in 2053 10 miljard mensen’

De wereldbevolking blijft groeien. Maar lang niet overal even hard. Zo zal Europa in 2050 minder inwoners hebben dan nu. Terwijl de bevolking in Afrika naar verwachting verdubbelt. Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen.

Het aantal mensen op aarde zal de komende 34 jaar met 33 procent stijgen, waardoor er in 2050 9,9 miljard mensen op aarde leven. In 2053 zijn er dan 10 miljard mensen op aarde te vinden. Dat stelt het Population Reference Bureau (PRB), een Amerikaanse non-profitorganisatie die sinds 1962 elk jaar voorspelt hoe groot de wereldbevolking in de komende decennia zal worden.

De tien landen met de meeste kinderen per vrouw bevinden zich in de Sub-Sahara. In deze landen krijgt een vrouw gemiddeld meer dan zes kinderen. Ter vergelijking: in Europa krijgt een vrouw gemiddeld 1,6 kinderen.

Regionale verschillen
Uit de nieuwste voorspellingen blijkt dat de wereldbevolking sterk blijft groeien. “Ondanks wereldwijd afnemende geboortecijfers verwachten we dat de wereldbevolking sterk genoeg blijft groeien om uiteindelijk uit te komen op een wereldwijde populatie van 10 miljard mensen,” vertelt Jeffrey Jordan, CEO van PRB. Overigens zijn de verschillen tussen gebieden groot. “Heel lage geboortecijfers in Europa (zie kader, red.) zullen betekenen dat de bevolking hier afneemt, terwijl de bevolking in Afrika naar verwachting verdubbelt.”

Van Azië tot Australie
Tegen 2050 zullen naar verwachting in Afrika 2,5 miljard mensen wonen. In Amerika treffen we tegen die tijd 1,2 miljard mensen aan (een toename van 223 miljoen mensen). In Azië zullen er ongeveer 900 miljoen mensen bij komen, waardoor de bevolking daar uit 5,3 miljard mensen zal bestaan. In Europa neemt het aantal mensen af: van 740 miljoen naar 728 miljoen. Oceanië – waaronder ook Nieuw-Zeeland en Australië vallen – zal er in hetzelfde tijdsbestek ongeveer 24 miljoen bewoners bij krijgen, waardoor de bevolking daar tegen 2050 uit zo’n 66 miljoen mensen bestaat.

“Nederland zal naar verwachting in 2050 18,1 miljoen inwoners hebben”

Roemenië
Volgens PRB zijn er 29 landen die hun bevolking de komende decennia zullen zien verdubbelen. Bijna al deze landen bevinden zich in Afrika. 42 landen zullen hun bevolking zien krimpen. Deze landen bevinden zich in Azië, Latijns-Amerika en Europa. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een land als Roemenië dat nu nog zo’n 20 miljoen inwoners heeft, maar in 2050 naar verwachting niet meer dan 14 miljoen mensen telt. Nederland zal overigen nog een kleine groei doormaken en gaat van 17 miljoen nu naar 18,1 miljoen in 2050.

Op dit moment is China het land met de meeste inwoners. Maar in 2050 zal het land van de troon gestoten zijn door de huidige nummer twee: India. De VS blijft in het lijstje met landen met de meeste inwoners ook in 2050 op de derde plek staan. Op dit moment staat Brazilië met 206 miljoen inwoners op de vierde plek in het lijstje met landen met meeste inwoners. Maar in 2050 zal Brazilië met 226 miljoen inwoners verhuizen naar plek zeven. Plek vier is dan voor Nigeria met 398 miljoen inwoners (nu: 187 miljoen).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd