Aarde is sinds 1990 drie procent van haar bossen kwijtgeraakt

bos

Sinds 1990 is er 129 miljoen hectare bos verloren gegaan, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Met name de tropische bossen zijn hard getroffen.

Sinds 1990 zijn wereldwijd maatregelen getroffen om de ontbossing tegen te gaan. Maar ondanks die maatregelen is er veel bosgebied verloren gegaan. In 1990 was er nog 4,128 miljoen hectare bos. In 2015 was dat 3.999 miljoen hectare. Heel concreet betekent dat dat de bossen een gebied ter grootte van Zuid-Afrika zijn kwijtgeraakt.

Nigeria
Met name de tropische bossen zijn hard getroffen. Zo’n tien procent van de tropische bossen ging verloren. De grootste verliezen werden genoteerd in Brazilië, Indonesië en Nigeria.

Landbouw
De belangrijkste reden voor de ontbossing? Landbouw. Bosgebied wordt ontruimd om plaats te maken voor akkers. “Dit zijn geen goede statistieken,” benadrukt onderzoeker Rod Keenan.

Toch is er ook goed nieuws. Zo ging er in de jaren negentig jaarlijks 7,3 miljoen hectare bos verloren, maar ging er tussen 2010 en 2015 ‘slechts’ 3,3 miljoen hectare verloren. Toch is dat geen reden om achterover te leunen, zo benadrukt Keenan. Er zijn namelijk nog altijd landen waarin de ontbossing een groeiend probleem is. Het gaat dan met name om arme landen zoals India, Vietnam en Ghana. “Sommige landen hebben wel beleid en regelgeving om de bossen te beschermen, maar niet de capaciteit en de middelen om deze te implementeren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd