Een nieuwe statistische analyse laat zien dat de wereldbevolking tegen het jaar 2100 wel eens bijna de elf miljard mensen aan kan tikken. Dat zou betekenen dat onze planeet dan zo’n acht procent meer inwoners telt dan wetenschappers eerder verwachtten.
Een verschil van acht procent oftewel 800 miljoen mensen: dat is nogal wat! Waar wordt dat door veroorzaakt? Dat de nieuwe voorspelling zoveel hoger uitpakt, komt voornamelijk doordat de geboortecijfers in Afrika minder hard afnemen dan verwacht. Dat betekent dat de Afrikaanse bevolking harder groeit dan verwacht. Op dit moment telt het continent nog zo’n 1,1 miljard inwoners. Tegen het jaar 2100 is dat naar verwachting bijna vier keer zoveel: 4,2 miljard mensen.
De nieuwe voorspellingen zijn het resultaat van nieuwe gegevens omtrent de bevolkingsgroei in Afrika én het werk van wetenschappers van de universiteit van Washington. De onderzoekers verbeterden de bestaande methodes om geboortecijfers te voorspellen en zo een beter beeld te krijgen van hoe de bevolking in onder meer Afrika zich gaat ontwikkelen. Ook zijn er verfijndere statistieken gebruikt om de levensverwachting van zowel mannen als vrouwen in de eeuw die voor ons ligt, te voorspellen.
Zoals gezegd komt uit de cijfers naar voren dat Afrika een grotere bevolkingsgroei door gaat maken dan verwacht. Maar hoe zit dat in andere delen van de wereld? Leveren de nieuwe voorspellingen ook daar verrassingen op?
Europa
In ieder geval niet zulke grote verrassingen als in Afrika. In Europa wordt een lichte afname verwacht doordat er meer mensen sterven dan dat er geboren worden. Andere werelddelen zien lichte stijgingen doordat de gemiddelde levensverwachting stijgt.
Afremmen
Overbevolking blijft voorlopig nog een probleem, maar het onderwerp staat niet meer hoog op de wereldagenda omdat andere onderwerpen – zoals armoede en klimaat – schrijnender zijn. Toch laten de resultaten zien dat het goed is om actie te ondernemen. Beter onderwijs voor meiden en betere verspreiding van voorbehoedsmiddelen in Afrika moeten ingezet worden om de snelle bevolkingsgroei in Afrika af te remmen.