Aarde groeit of krimpt nauwelijks

Nieuw onderzoek wijst erop dat de aarde amper kleiner wordt, maar ook amper groeit. Het lijkt erop dat we het hiermee moeten doen.

Sommige wetenschappers gingen er altijd nog vanuit dat onze aarde wat groeide of kromp. Die veranderingen zouden worden veroorzaakt door allerlei geologische processen die zich in de aarde afspelen.

Hoe zit het?
Onderzoekers besloten nu eens uit te zoeken hoe het werkelijk zat. Maar hoe meet je de aarde? De wetenschappers gebruikten diverse instrumenten. Onder meer GPS en satellieten.

WIST U DAT…

…onlangs uit onderzoek nog bleek dat de aarde een steeds dikker buikje krijgt?

Resultaat
Na veel rekenen, kwam dan eindelijk het verlossende antwoord: de straal van de aarde verandert eigenlijk niet. Jaarlijks wordt deze maar 0,1 millimeter groter of kleiner. En zo’n klein verschil: dat noemen de onderzoekers verwaarloosbaar. Ze concluderen dan ook dat de aarde niet meer groeit of krimpt.

Een onderzoek als dit is voor diverse onderzoeksdomeinen heel belangrijk. Alleen als we precies weten hoe de aarde verandert (of nagenoeg hetzelfde blijft) kunnen onderzoekers iets zinnigs zeggen over de bewegingen van de aardkorst. En een goed beeld van de grootte van de aarde is ook belangrijk voor andere onderzoeken. Bijvoorbeeld studies naar de vorm en het zwaartekrachtveld van de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd