Nieuw onderzoek wijst uit dat de aarde en de maan jonger zijn dan gedacht. Astronomen denken dat de aarde en de maan ontstonden door een botsing tussen twee planeten ter grootte van Mars en Venus. Deze botsing vond waarschijnlijk pas later na de vorming van het zonnestelsel plaats.
Wetenschappers dachten dat de botsing tussen de twee planeten dertig miljoen jaar na de vorming van het zonnestelsel plaatsvond, oftwel 4,537 miljard jaar geleden. Nieuw onderzoek toont aan dat de aarde en de maan veel later vormden, misschien wel tot 150 miljoen jaar na de formatie van het zonnestelsel.
“We hebben de leeftijden van de aarde en de maan bepaald door het verval van het radioactieve element hafnium in het stabiele element wolfraam te meten”, legt Tais W. Dahl van de universiteit van Kopenhagen uit.
Turbulente botsing
De planeten in het zonnestelsel zijn waarschijnlijk ontstaan door botsingen tussen kleine dwergplaneten. Kleine planeten smolten samen, waarna grotere planeten ontstonden. De botsing tussen een Marsachtige en een Venusachtige planeet gebeurde in minder dan 24 uur tijd. De temperatuur op aarde was zo hoog (7000 graden Celsius), dat steen en metaal smolten tijdens de turbulente botsing. De planeet werd één vloeibare smurrie.
Wetenschappers dachten altijd dat steen en ijzer tijdens de botsing volledig werden gemixt. Nieuw onderzoek toont aan dat er iets anders aan de hand is.
Geen goede mix
Het duurt vijftig tot zestig miljoen jaar voordat het element hafnium vervalt en wordt omgezet in wolfraam. Tijdens de botsing tussen de aarde en de maan zonk al het metaal in de kern van de aarde. Maar ging alle wolfraam mee?
Nee. Sommige wolfraam-elementen bleven steken in de rotsachtige mantel van de aarde. Dit betekent dat bestaande ouderdomsbepalingen van de aarde en de maan niet betrouwbaar zijn. Het nieuwe onderzoek wijst uit dat het ontstaan van de maan gebeurde nadat al het hafnium was vervallen in wolfraam.