Aarde en maan lijken te botsen op deze foto’s, maar schijn bedriegt

De maan die voor de aarde beweegt: het blijft een bijzonder beeld. De ruimtefoto van de week is eigenlijk een reeks foto’s gemaakt door de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).

Deze satelliet bevindt zich op een afstand van zo’n 1,6 miljoen kilometer van de aarde. Aangezien de afstand tussen de aarde en de maan gemiddeld zo’n 385.000 kilometer is, komt ook de natuurlijke satelliet van onze planeet zo nu en dan in beeld. Dit levert prachtige beelden op. Het lijkt net alsof de aarde en de maan botsen, maar er is niks aan de hand. De maan passeert voorlangs. Omdat de afstand van de satelliet tot de maan kleiner is dan de afstand tot de aarde, lijkt de maan relatief groter dan de aarde.

De reeks hieronder is gemaakt op 16 juli 2015. In werkelijkheid duurde deze maanovergang een kleine vier uur. Op 11 februari 2021 fotografeerde DSCOVR nog een maanovergang.

Leuk aan de DSCOVR is dat deze satelliet de aarde continu in de gaten. Zo krijgen wetenschappers niet alleen een beter beeld van onze planeet, maar ook van de interactie tussen de aarde en de zon. Zo hopen onderzoekers bijvoorbeeld op basis van de beelden ook meer te weten te komen over ruimteweer. Ook moet de satelliet wetenschappers helpen een schatting te maken van de hoeveelheid ozon en aerosolen in de atmosfeer van de aarde en kunnen de beelden gebruikt worden om de wolken en vegetatie op aarde in kaart te brengen. Er zijn ook veel mysterieuze schitteringen gespot op de foto’s (maar dit mysterie is inmiddels opgelost).

Op de website ‘DSCOVR: EPIC‘ kun je de laatste beelden van de satelliet bekijken. Iedere dag verschijnen er minstens tien nieuwe beelden, die maximaal 12 tot 36 uur oud zijn. Ook zie je de afstand van de satelliet tot de aarde, de afstand tot de zon en de hoek tot onze planeet én de zon.

Mogelijk vraag je je af waarom op de beelden die van onze aarde gemaakt worden geen sterren te zien zijn. Dat is goed te verklaren. Omdat de aarde heel helder is ten opzichte van de duisternis van de ruimte worden de foto’s met een heel korte belichtingstijd verkregen. De veel minder heldere sterren op de achtergrond zijn daarom niet zichtbaar.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

DSCOVR: EPIC

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd