Aarde voor elfde maand op rij recordbrekend warm

En dat is weer een record op zich: nog nooit werden elf maanden op rij records gebroken, zo laat de National Oceanic and Atmospheric Administration weten.

Afgelopen maand lag de gemiddelde temperatuur wereldwijd 2,2 graden Fahrenheit (1,2 graden Celsius) boven de gemiddelde temperatuur in de twintigste eeuw. Nog niet eerder was de maand maart sinds de metingen in 1880 begonnen, zo warm.

Elf maanden op rij
Het is de elfde maand op rij dat de gemiddelde temperatuur in een maand tijd wereldwijd recordbrekend hoog is. En ook dat is een record. Het is sinds 1880 nog niet voorgekomen dat de maandelijkse gemiddelde temperatuur elf maanden op rij recordbrekend hoog is.

Januari-maart
In de periode januari-maart 2016 lag de gemiddelde temperatuur wereldwijd 2.07 graden Fahrenheit (1,15 graden Celsius) boven het gemiddelde van de twintigste eeuw. Nog niet eerder lag de temperatuur in deze periode zo hoog: het vorige record (dat in 2015 werd neergezet) werd met 0,5 graden Fahrenheit (0,28 graden Celsius) verschil van tafel geveegd.

De hoge temperaturen van de afgelopen maanden worden toegeschreven aan een krachtige El Niño en de opwarming van de aarde. En die recordbrekend hoge temperaturen laten hun sporen na. Bijvoorbeeld op de Noordpool waar het zee-ijs een maximale omvang van slechts 9 miljoen vierkante kilometer. Nog niet eerder werd – sinds de metingen begonnen – zo weinig zee-ijs aan het eind van de winter gespot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd