“Aarde een graad te warm in 2100”

Het is niet realistisch dat de aarde minder dan twee graden opwarmt tegen het einde van de eeuw. Dit beweren wetenschappers in een column in Nature. Zij schatten de kans vijftig procent dat de aarde drie graden Celsius opwarmt: een graad teveel.

Michiel Schaeffer (Wageningen Universiteit) en zijn collega’s van het Potsdam Institute for Climate Impact Research rekenden door wat de huidige beloftes wat betreft CO2-emissie in 2020 betekenen voor de opwarming van de aarde. Het gaat hier om de beloftes die na Kopenhagen zijn gedaan. Tot begin april hebben 76 landen, samen goed voor 80 procent van de globale CO2-uitstoot, hun emissiedoelstelling bekend gemaakt. Schaeffer en collega’s worden van de inhoud van die beloftes niet vrolijk. “Het is verbazingwekkend hoe weinig ambitieus die beloftes zijn,” schrijven ze in Nature. De goeien – Japan en Noorwegen in dit geval – niet te na gesproken.

De huidige beloftes leiden volgens de onderzoekers tot een uitstoot in 2020 die tien tot twintig procent hoger ligt dan de uitstoot nu. Beperking van de opwarming tot twee graden tegen het einde van de eeuw is daarmee niet realistisch.

Op basis van de huidige beloftes is de kans zelfs aanzienlijk (vijftig procent) dat de aarde in 2100 drie graden is opgewarmd. De wetenschappers pleiten daarom voor snelle en drastische stappen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Bronmateriaal

Wageningen Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd