Aardbeving Haïti werd in 2008 voorspeld

 GEOLOGIE  Wetenschappers hebben de overheid van Haïti twee jaar geleden gewaarschuwd dat het land snel getroffen zou worden door een aardbeving. Zij zagen dat de breuk onder het land onder veel druk stond. Ondanks dat de Haïtianen luisterden naar de wetenschappers, is er in twee jaar tijd te weinig gedaan.

De bevindingen van de wetenschappers werden gepresenteerd tijdens een geologische conferentie in maart 2008. Wetenschappers voorspelden dat de breuk een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter zou kunnen veroorzaken. Dinsdag werd Haiti getroffen door een aardbeving van de zevende magnitude.

“Twee jaar is een te korte tijd om iets te doen”, geeft professor Eric Calais van de Purdue universiteit toe. “Vooral in een arm land als Haïti.” Paul Mann werkte net als Calais mee aan het onderzoek in 2008. “De overheid van Haïti had al zoveel problemen”, legt Mann uit. “En wij gaven een voorspelling van een aardbeving, zonder exacte planning. Daar konden leiders van het land weinig mee.”

Bij de aardbeving in Haïti kwamen waarschijnlijk 45.000 tot 50.000 mensen om het leven. Haïti was ten tijde van de aardbeving druk bezig met herstelwerkzaamheden. Het land werd alleen al in 2008 vier keer getroffen door tropische stormen en orkanen. Daarnaast zijn de gebouwen op Haïti slecht, is de bevolking arm en is de regering alles behalve stabiel.

“Het is mogelijk dat er de komende jaren meer aardbevingen plaatsvinden in het gebied”, vertelt geoloog Carol Prentice. “Helaas weten we niet hoe groot het risico is, omdat er op dit moment geen onderzoek naar wordt gedaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd