Aardbeving bezorgt Chili nieuwe kustlijn

Vijf maanden geleden werd Chili getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8.8 op de schaal van Richter. Wetenschappers zijn de schade nog aan het inventariseren. Met name de nieuwe kustlijn van Chili spreekt tot de verbeelding, zo is in het blad Science Express te lezen.

Onderzoeker Marcelo Farias bestudeerde de veranderingen die zich langs de kust hebben voorgedaan. Hij kwam tot de ontdekking dat het land op sommige plekken een meter gedaald was. Op andere plekken was het juist omhoog gekomen.

Kracht
Uit Farias’ berekeningen blijkt dat de Zuid-Amerikaanse plaat en de Pacifische plaats tijdens de aardbeving zo’n tien meter ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Door de kracht die daarbij vrijkwam, zijn bepaalde stukken kust 2.5 meter hoger komen te liggen. De enorme gevolgen van deze zware aardbeving vloeien voort uit opgebouwde seismische energie die zich zo’n 175 jaar lang op kon bouwen alvorens op 27 februari vrij te komen.

Foto’s
Foto’s laten pas echt duidelijk zien wat de aardbeving heeft bewerkstelligd. De bovenste foto is vóór de aardbeving gemaakt en het tweede kiekje werd na de aardbeving geschoten. Dit deel van de kust is zo’n 1.3 meter omhoog gekomen.

De kust van Punta Lavapie vóór de aardbeving. Foto: Simon Munoz

De kust van Punta Lavapie na de aardbeving. Foto: Andres Tassara

Nog een beving?
Het goede nieuws is dat de opgebouwde seismische kracht nu in zijn geheel is vrijgekomen en dus geen gevaar meer vormt voor de Chileense kust. De breuklijn die langs de Chileense en Peruaanse grens loopt, is in februari echter niet in beweging geweest. En hier zit de seismische energie al sinds 1877 opgesloten. Volgens onderzoeker Daniel Melnick kan deze energie op elk moment een aardbeving met een kracht van 8 tot 8.5 op de schaal van Richter veroorzaken.

Het is niet ongewoon dat sterke aardbevingen stukken land laten stijgen, dalen of opschuiven. Zo werd eerder al duidelijk dat de Chileense stad Concepcion tijdens de beving drie meter naar het westen is verplaatst. En met Pasen verhuisde de Amerikaanse stad Calexico tijdens een beving 77 centimeter naar het zuiden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd