Aardbei kan ons brein wellicht scherp houden

Aardbeien en blauwe bessen kunnen er mogelijk voor zorgen dat ons brein ook als we ouder worden scherp blijft. Dat blijkt uit onderzoek.

Ouderen die flinke hoeveelheden blauwe bessen en aardbeien eten, kunnen zo het verouderen van hun brein met wel 2,5 jaar voor zich uitschuiven. Dat schrijven wetenschappers in het blad Annals of Neurology.

Gegevens
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 121.700 vrouwen die in 1976 een vragenlijst over hun gezondheid hadden ingevuld en sinds 1980 elke vier jaar ondervraagd werden over hun dieet. Tussen 1995 en 2001 werd de cognitieve functie van meer dan 16.000 vrouwen elke twee jaar beoordeeld. Deze vrouwen waren toen al boven de 70.

WIST U DAT…

Langzame achteruitgang
Uit het onderzoek blijkt dat bij vrouwen die meer blauwe bessen en aardbeien aten de cognitieve achteruitgang veel langzamer ging dan bij andere vrouwen. Dat effect ontstaat waarschijnlijk door flavonoïden. Dit zijn verbindingen die veelvuldig in aardbeien en blauwe bessen voorkomen. Flavonoïden gaan onder meer ontstekingen tegen. Ook zijn het sterke antioxidanten: ze pakken vrije radicalen – stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen – aan. Van ontstekingen is bekend dat ze kunnen leiden tot schade aan het brein. Flavonoïden gaan ontstekingen tegen en werken zo indirect aan een scherper brein, zo vermoeden onderzoekers.

Dieren
Dat flavonoïden dit effect hebben, is niet nieuw. Eerder bleek dat ook al uit proeven met dieren en kleine groepen mensen. Het is echter voor het eerst dat wetenschappers het effect ook in een grote groep mensen zien opduiken.

Overigens houden de onderzoekers wel een kleine slag om de arm. Ze hebben tijdens het onderzoek ook rekening gehouden met andere factoren die de gezondheid van het brein kunnen beïnvloeden. Maar het is niet ondenkbaar dat de levensstijl de resultaten ook iets beïnvloed heeft. Zo kan het zijn dat mensen die meer blauwe bessen eten ook meer sporten en zo ook de achteruitgang van het brein tegengaan. Toch durven de onderzoekers wel te stellen dat blauwe bessen en aardbeien op zichzelf een verschil kunnen maken. “Wij leveren het eerste bewijs dat bessen de voortgang van cognitieve vooruitgang in oudere vrouwen kan vertragen,” stelt onderzoeker Elizabeth Devore. Als uit nader onderzoek blijkt dat dat ook echt zo is, hebben de onderzoekers een vrij eenvoudige manier gevonden om de veroudering van het brein te bestrijden.

Bronmateriaal

"Eating More Berries May Reduce Cognitive Decline in the Elderly" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Glen Young (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd