Aardbei activeert schoonmakers in brein

Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van aardbeien, bosbessen en açai-bessen ervoor kan zorgen dat het brein gezond blijft. De goedjes activeren de natuurlijke schoonmaker die zich in onze hersenen ophoudt en deze ruimt op en recyclet giftige stoffen die tot geheugenverlies en andere beschadigingen kunnen leiden.

Uit voorgaande onderzoeken was al gebleken dat het brein gaandeweg aftakelt en niet meer goed in staat is om zichzelf te beschermen tegen ziektes. Daar leek weinig aan te doen. “Het goede nieuws is dat natuurlijke stoffen zoals polyfenol – deze zitten in fruit, groente en noten – ons beschermen tegen de met leeftijd samenhangende aftakeling,” vertelt onderzoeker Shibu Poulose.

Microglia
De onderzoekers ontdekten dat naarmate mensen ouder worden ook het natuurlijke schoonmaakproces afneemt. De cellen die het brein schoonhouden – microglia genoemd – werken minder goed. En dat betekent dat ze niet in staat zijn om al het biochemisch afval – dat de hersenfunctie kan verstoren – weg te werken.

Gezond
“De microglia doen hun werk niet meer en afval blijft liggen. Daarop worden de microglia overactief en beginnen gezonde cellen te beschadigen. Ons onderzoek suggereert dat polyfenol in bessen de redders in nood zijn. Ze herstellen de schoonmaakfunctie.”

Volgens de wetenschappers is het goed om regelmatig vruchten zoals bosbessen en aardbeien te nuttigen. Er zijn echter nog genoeg andere etenswaren met polyfenol. Bijvoorbeeld walnoten of ander soorten fruit met een rode, oranje of blauwe kleur. Het is daarbij wel belangrijk dat mensen het hele stuk fruit opeten, want daarin zitten alle belangrijke en gezonde chemicaliën, benadrukt Poulose. Ingevroren fruit is overigens net zo voedzaam en gezond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd