Aardappelsalade bij barbecue verkleint kans op kanker

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat het eten van een koude aardappelsalade tijdens de barbecue het risico op darmkanker vermindert. De oorzaak? Het zetmeel in de koude aardappelen beschermt de darmen tijdens de vertering van het voedsel.

Onderzoeker Jean Winter voerde een groep muizen vier weken lang rood vlees. Een andere groep muizen kreeg ook vier weken lang rood vlees, maar at daarnaast ook het aardappelzetmeel. Al snel ontdekte Winter dat het zetmeel de ontwikkeling van DNA dat schadelijke mutaties veroorzaakt, vermindert.

Zetmeel zit ook in erwten, bananen, rijst en pasta en zou volgens Winter efficiënter werken wanneer de etenswaren koud zijn.
“Opvallend genoeg zit er meer van dit zetmeel in een pasta of aardappel die je eerst hebt opgewarmd en daarna hebt laten afkoelen,” vertelt ze.

“Tijdens de zomer worden vaak barbecues gehouden, en wij willen de mensen aanmoedigen om meer aardappelsalade te eten om de kans op darmkanker te verkleinen. Kanker kan namelijk ontstaan als gevolg van een te grote consumptie rood vlees.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd