Aap wordt emotioneel bij maken van foute keuze

sad chimp

Ziet u in de dierentuin een aap met een pruillip of een aap die boos met iets gooit? Misschien is hij er zojuist achtergekomen dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt. Onderzoekers tonen aan dat apen dan – net als mensen – emotioneel reageren.

Emoties spelen een grote rol in de beslissingsprocessen van mensen, bijvoorbeeld de beslissing om geld te sparen of te investeren. De onderzoekers vroegen zich af of dit ook voor dieren geldt: laten zij zich bijvoorbeeld beïnvloeden door emoties als het om eten gaat?

Onderzoek
Alexandra Rosati en Brian Hare testten chimpansees en bonobo’s uit Afrikaanse reservaten op hun emotionele reacties en motivaties. Ze werden op twee problemen getest. Bij de ene test maakten de apen keuzes of ze wel of niet langer zouden wachten op een grotere voedselbeloning. Bij de andere test konden ze ‘gokken’ om een lekkere snack te winnen, ze riskeerden hierbij wel om bij een foute gok een minder lekkere snack kwijt te raken.

Beide aapsoorten toonden emotionele reacties op de uitkomst van hun keus. Dus zodra bleek wat hun keus voor ze betekende, reageerden ze met emoties. “Chimpansees waren geduldiger en kozen ook meer voor het risico,” zegt Rosati. Maar wanneer de keus fout bleek te zijn en niet het gewenste resultaat had zoals de lekkerdere beloning, reageerden beide soorten met negatieve emoties, vertellen Rosati en Hare in hun paper in PLoS ONE . De apen maakten jammerende geluiden, krabden en maakten wild slaande bewegingen die apen maken om hun woede duidelijk te maken. Bij de goktaak probeerden de apen achteraf zelfs hun keuze te veranderen wanneer ze zich realiseerden dat ze hun minder lekkere snack zouden verliezen. Sommige reacties van de apen waren typisch voor die betreffende apensoort, andere reacties weerspiegelden hoe binnen de soort apen verschillend kunnen reageren. Net zoals mensen blijken ook apen emotioneel te reageren op hun beslissingen. Of de resultaten van hun keuzes ook beïnvloeden hoe de apen in de toekomst keuzes maken, willen de onderzoekers nog uitzoeken.

Bronmateriaal

"Apes get emotional over games of chance" – Yale University (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kris Carlgren (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd