Aap maakt ‘gereedschap’ voor pedicure

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe een aap een takje omtovert tot gereedschap voor voetverzorging.

Het gaat om een mandril. Het dier haalde alle blaadjes van een takje af en gebruikte het lege takje vervolgens om allerlei viezigheid vanonder zijn teennagels te peuteren.

Intelligenter
De onderzoekers concluderen dat de waarnemingen erop wijzen dat de aap veel intelligenter is dan gedacht. Het is niet ongewoon dat grote apen gereedschappen creëren en gebruiken. Chimpansees doen het bijvoorbeeld ook. Maar chimpansees behoren tot de mensapen. Dat de mandril ook gereedschappen gebruikt, bewijst dat ook ‘gewone’ apen intelligenter zijn dan gedacht.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan reclames gericht op apen?

Wild
Dat de mandril gereedschappen gebruiken, is niet heel verrassend. In het wild werden mandrils ook al eens waargenomen met ‘gereedschappen’. De dieren gebruikten toen takjes om hun oren schoon te maken. “We denken dat dit hielp om oorinfecties te voorkomen en dus een belangrijke rol speelde in de hygiëne,” legt onderzoeker Riccardo Pansini uit.

Dat de apen nu in gevangenschap soortgelijk gedrag vertonen, is niet zo raar, meent Pansini. “Dieren hebben in gevangenschap meer tijd voor taken die niet gericht zijn op het zoeken naar voedsel of paren.”

Bronmateriaal

"Mandrill monkey makes 'pedicuring' tool" - BBC.co.uk
De foto in dit artikel is gemaakt door RayMorris1 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd