Aap kan zelfs incomplete tekst begrijpen

Chimpansees kunnen woorden zelfs wanneer deze verstoord worden en niet volledig hoorbaar zijn, herkennen. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers concluderen dat na een experiment met de chimpansee Panzee. De aap is bijzonder: Panzee werd door mensen opgevoed en mensen praatten ook tegen haar alsof ze een mens was. De aap communiceert met behulp van symbolen. Uit eerdere experimenten is al gebleken dat Panzee 130 woorden kan begrijpen.

WIST U DAT…

…chimpansees zeker 66 gebaren kennen?

Bijzonder
De onderzoekers besloten met deze bijzondere aap de proef op de som te nemen. Veel wetenschappers beweren namelijk dat mensen heel speciaal zijn: ze kunnen spreken, maar ook als enige gesproken tekst verwerken. Zelfs als het verstoord of incompleet is.

Opvoeding
De onderzoekers lieten Panzee gesproken woorden horen, maar deze werden verstoord. Tot hun verbazing begreep de chimpansee de woorden vaak heel goed. Blijkbaar heeft haar opvoeding (door mensen) ervoor gezorgd dat ze genoeg ervaring heeft opgedaan met het luisteren en begrijpen van woorden. Die ervaring zorgt ervoor dat ze zelfs woorden die verstoord of incompleet zijn, begrijpt.

Volgens de onderzoekers bewijst het dat de voorouder die mensen en chimpansees delen in staat was om spraak te begrijpen. Het is dus niet zo’n unieke vaardigheid als we dachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd