Aap herkent vruchtbaar vrouwtje aan gezicht

Resusapen kunnen aan het gezicht van een vrouwtje zien of zij vruchtbaar is of niet, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten een groep resusapen foto’s van vrouwtjes zien. Sommige vrouwtjes kenden de mannetjes. Anderen niet. Sommige vrouwtjes zouden binnenkort ovuleren en andere vrouwtjes waren aan het ovuleren (en waren dus heel vruchtbaar).

Resultaten
De mannetjes bleken aan de gezichten van de vrouwtjes die ze kenden goed te kunnen zien of zij vruchtbaar waren. Zo’n 85 procent van de mannetjes koos uit de bekende vrouwtjes de ovulerende dame. De apen waren niet in staat om aan het gezicht van een onbekende aap te zien of zij ovuleerde.

WIST U DAT…

…er een resusaap is die een unieke manier heeft gevonden om een kokosnoot te openen?

Makaken
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat apen vruchtbaarheid kunnen detecteren aan het gezicht. Makaken kunnen het ook. Vrouwelijke makaken krijgen een donkerder gezicht als ze ovuleren. Maar omdat de tint van het gezicht per vrouwtje verschilt, is het niet zo dat het vrouwtje met de donkerste tint ook direct het vrouwtje is dat ovuleert. Toch kunnen makaken – als ze het vrouwtje kennen – zien of ze op haar vruchtbaarst is.

Tijd
Het onderzoek toont aan dat een mannetje tijd met een vrouwtje moet doorbrengen, wil hij uiteindelijk in staat zijn om de vruchtbaarheid af te kunnen lezen. Mannetjes die dat goed kunnen, hebben een grotere kans op nageslacht.

Menselijke vrouwen geven ook bepaalde signalen af als ze ovuleren. Of mannen in staat zijn om deze op te merken, is onduidelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jack Hynes (via Wikipedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd