Aantrekkelijker lijken? Zet de letter ‘T’ op uw t-shirt!

t-shirt2

wetenschappers hebben een simpele manier ontdekt om mannen in de ogen van het vrouwelijk geslacht een stuk aantrekkelijker te maken. Ze adviseren mannen een t-shirt te dragen met daarop een grote letter ‘T’. En ja, dat werkt echt!

Onderzoekers van de Nottingham Trent University verzamelden dertig vrouwen en lieten ze afbeeldingen van mannen met een verschillende lichaamsbouw zien. Alle mannen droegen een simpel wit t-shirt. De vrouwen moesten aangeven hoe aantrekkelijk, gezond en intelligent ze de man eruit vonden zien. Tijdens een tweede experiment kregen de vrouwen diezelfde opdracht, alleen droegen de mannen op de foto’s nu een wit t-shirt met daarop de letter ‘T’. Soms stond die letter rechtop, soms op zijn kop. Soms was die letter heel vetgedrukt, soms ook niet.

t-shirtResultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de dames de mannen er zo’n tien procent aantrekkelijker en gezonder uit vonden zien wanneer zij een t-shirt met daarop een rechtopstaande letter ‘T’ droegen. Wanneer de letter ‘T’ op zijn kop stond, vonden vrouwen de mannen zo’n tien procent minder aantrekkelijk. En wanneer de horizontale balk in de letter ‘T’ breder was, werd het positieve effect van de rechtopstaande ‘T’ en het negatieve effect van de ‘T’ die op zijn kop stond, versterkt.

Verklaring
De resultaten zijn goed te verklaren, zo stellen de onderzoekers. Het heeft alles te maken met de verhouding tussen de taille en de borstkas. Deze verhouding heeft een grote invloed op de mate waarin vrouwen een man als aantrekkelijk en mannelijk bestempelen. Een rechtopstaande letter ‘T’ creëert een visuele illusie die de verhouding tussen taille en borstkas verbetert. “De rechtopstaande ‘T’ met brede balken lijkt de nadruk te leggen op het bovenste deel van de borst, waardoor de optimale mannelijke vorm geaccentueerd wordt,” legt onderzoeker Andrew Dunn uit. “Het tegenovergestelde gebeurt als de ‘T’ op zijn kop staat.”

Meer
Kan een simpele ‘T’ op het t-shirt mannen met een gebrek aan vrouwelijke aandacht dan redden? Dunn is voorzichtig. “De verhouding tussen de borstkas en taille is slechts één van de lichaamsmaten die mensen gebruiken om de aantrekkelijkheid en gezondheid van anderen te beoordelen.” Het onderzoek toont aan dat mode een positieve (of negatieve) invloed kan hebben op onze perceptie. “We denken dat de resultaten nuttig kunnen zijn voor ontwerpers en kleermakers die kleding op maat maken.”

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat een rechtopstaande ‘T’ het grootste positieve effect heeft wanneer de verhouding tussen taille en borstkas ver van het ideaal ligt. Mannen bij wie die verhouding al aardig klopt, hebben minder baat bij een t-shirt met een letter ‘T’. En hoewel zo’n letter ‘T’ er dus voor kan zorgen dat u er aantrekkelijker en gezonder uitziet, doet deze niets voor uw intellect: mannen met een rechtopstaande ‘T’ werden als even intelligent bestempeld als mannen met een t-shirt met daarop een ‘T’ die op zijn kop stond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd