Aantrekkelijke wielrenners trappen harder

wielrenner

Vrouwen hebben – onbewust – een voorkeur voor mannen met uithoudingsvermogen en de mate van het uithoudingsvermogen kunnen ze aan het gezicht van de man aflezen. Dat suggereert nieuw onderzoek dat aantoont dat vrouwen mannen die succesvol waren tijdens de Tour de France aantrekkelijker vinden.

De onderzoekers verzamelden tachtig portretten van deelnemers aan de Tour de France en legden deze voor aan meer dan achthonderd proefpersonen (zowel mannen als vrouwen). De proefpersonen moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de fietsers vonden. Ze werden daarbij niet op de hoogte gesteld van de prestaties van de fietsers.

Conclusie
Vervolgens legden de onderzoekers de beoordelingen van de proefpersonen naast de prestaties van de wielrenners. En wat bleek? De wielrenners die als aantrekkelijker werden beschouwd hadden tijdens de Tour de France ook beter gepresteerd. “Aantrekkelijke fietsers zijn sneller,” vat onderzoeker Erik Postma samen.

WIST U DAT…

Pil
Uit het onderzoek blijkt verder dat het verband tussen prestaties en aantrekkelijkheid het sterkst was wanneer vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruikten, de mannen beoordeelden. “Dat is in lijn met eerder onderzoek waaruit blijkt dat hormonen een belangrijke rol spelen wanneer we een potentiële seksuele partner inschatten.”

Dat vrouwen uithoudingsvermogen – onbewust – zo belangrijk vinden, kan Postma wel verklaren. In het verleden was de man degene die uren of soms wel dagen achter dieren aanjoeg om voedsel voor zijn gezin te verzamelen. “Daarom is uithoudingsvermogen een belangrijke evolutionaire factor.” In andere woorden: een partner die langdurig fysiek actief kon zijn, was in die tijd een groot evolutionair voordeel. Het onderzoek van Postma bewijst dat het uithoudingsvermogen zo belangrijk was, dat de aantrekkelijkheid van het mannelijke gezicht zo geëvolueerd is dat het ons onder meer een beeld geeft van het uithoudingsvermogen van mannen.

Bronmateriaal

"Attractive professional cyclists are faster" - UZH.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Silkword.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd