Aantal Mexicaanse griepdoden loopt op

 GEZONDHEID  De Mexicaanse griep heeft sinds april wereldwijd al bijna 10.000 dodelijke slachtoffers geëist. Een schrikbarend hoog aantal in vergelijking met twee weken geleden, toen ongeveer 8.000 mensen waren gestorven aan het subtype van het Influenza A H1N1-virus. Een geluk: het hoogtepunt van het griepseizoen is achter de rug.

De stijging van 2.000 sterfgevallen valt niet uit de lucht. Afgelopen maand bereikte het griepseizoen haar hoogtepunt. Nu november voorbij is, verwachten medische instanties dat de snelle stijging iets afneemt.

In Nederland zijn al veel mensen ziek geworden door de Mexicaanse griep. Tot nu toe zijn er minimaal 42 mensen overleden, terwijl er meer dan 1.474 personen ziek zijn geworden. Dit zijn alleen officiële meldingen. Waarschijnlijk ligt het uiteindelijke aantal veel hoger ligt. In de Verenigde Staten gaat het volgens schattingen om vijftig miljoen mensen: eenzesde van alle Amerikanen.

Het is niet te voorspellen wat de Mexicaanse griep gaat doen. Dit ligt eraan of er nog een derde golf volgt in januari en of de griep muteert. “Om dat te voorspellen is een glazen bol nodig”, vertelt epidemioloog Lone Simonsen van de George Washington universiteit (Verenigde Staten).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd