Aantal gevallen van kanker neemt in tien jaar tijd met 33 procent toe

Het aantal gevallen van kanker is – wereldwijd – tussen 2005 en 2015 met maar liefst 33 procent toegenomen.

Tot die conclusie komt een internationaal team van onderzoekers in het blad JAMA Oncology. Vorig jaar was er sprake van zo’n 17,5 miljoen gevallen van kanker. Ongeveer 8,7 miljoen mensen stierven door toedoen van de ziekte. Dat het aantal gevallen van kanker toeneemt, schrijven de onderzoekers onder meer toe aan de vergrijzing.

Eén op drie
De kans dat een man kanker krijgt, is nu (wereldwijd) één op drie. Voor vrouwen is die kans één op vier, zo stellen de onderzoekers. De meest voorkomende vorm van kanker onder mannen is prostaatkanker. Ongeveer 1,6 miljoen mannen wereldwijd lijden aan prostaatkanker. De meest dodelijke vorm van kanker onder mannen is echter longkanker. Onder vrouwen komt borstkanker het vaakst voor. Ongeveer 2,4 miljoen vrouwen wereldwijd lijden aan deze vorm van kanker. Het is tevens de meest dodelijke vorm van kanker onder vrouwen. Onder kinderen komen onder meer leukemie en tumoren in de hersenen het vaakst voor.

Hoewel de cijfers somber stemmen, is er ook reden voor optimisme, zo benadrukken de onderzoekers. “Hoewel de indrukwekkende cijfers bewijzen dat de ‘oorlog tegen kanker’ nog niet gewonnen is, geven recente ontwikkelingen op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en nieuwe behandelmethodes zoals immunotherapie hoop op betere overlevingskansen,” zo is in het paper te lezen. Overigens zijn de verschillen tussen rijke en arme landen hierin nog wel groot. Zo zijn de overlevingskansen van mensen in arme landen of mensen met een lager sociaal-economische status aanzienlijk slechter dan die van mensen in rijkere landen of mensen met een betere sociaal-economische status.

Inmiddels is kanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. Op één staan nog altijd hart- en vaatziekten. Een beter beeld krijgen van de omvang van de op één na belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd is belangrijk als we de ziekte willen verslaan, zo stellen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Global Burden of Disease Cancer Collaboration. Global, Regional, and National Cancer Incidence, Mortality, Years of Life Lost, Years Lived With Disability, and Disability-Adjusted Life-years for 32 Cancer Groups, 1990 to 2015A Systematic Analysis for the Global Burden of Disease Study. JAMA Oncol. Published online December 03, 2016. doi:10.1001/jamaoncol.2016.5688

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd