Aankomen verandert uw persoonlijkheid

  Weegschaal

  Wanneer u aankomt, bent u sneller geneigd om toe te geven aan verleidingen, maar denkt u ook meer na over uw acties. Zo blijkt uit nieuw onderzoek.

  Dat er karaktereigenschappen zijn die bijdragen aan het aankomen in gewicht wisten we al. Maar dat het aankomen in gewicht de persoonlijkheid verandert, niet. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat zij data uit twee grote longitudinale onderzoeken analyseerden.

  Studie
  De twee studies bevatten de gegevens van meer dan 1900 mensen, van alle leeftijden en uit verschillende milieus. De karaktereigenschappen en het gewicht van de proefpersonen werden op twee momenten vastgesteld. Tussen die momenten in zat ruim tien jaar.

  Impulsiever
  Het team kwam er achter dat personen die minimaal tien procent in lichaamsgewicht waren aangekomen een stuk impulsiever waren geworden. Ook hadden zij meer de neiging toe te geven aan verleidingen. Dit in tegenstelling tot proefpersonen wiens gewicht stabiel was gebleven. Wat echter niet duidelijk werd, is of de toegenomen impulsiviteit nu juist een gevolg of oorzaak was van het toenemende gewicht. De onderzoekers suggereren dat er een intieme relatie bestaat tussen de fysiologie en de psychologie van een mens.

  Keuzes
  De proefpersonen die aankwamen in gewicht merkten niet alleen dat zij impulsiever waren geworden maar tegelijkertijd ook meer nadachten over de keuzes die zij maakten. Dit laatste is iets wat over het algemeen bij de meeste mensen toeneemt wanneer zij ouder worden. Toch leek deze toename twee keer zo groot bij mensen die waren aangekomen.

  Feedback
  De onderzoekers denken wel te weten hoe dit komt. “Mensen die aankomen krijgen te maken met negatieve feedback van vrienden en familie. Hierdoor denken zij wel een tweede keer na voordat zij een tweede plak cake pakken terwijl iedereen toekijkt.”

  Mensen die aankomen in gewicht zijn zich dus meer bewust van de keuzes die zij maken, maar vinden het toch moeilijk om verleidingen te weerstaan, concludeert het team.

  Bronmateriaal

  "Weight Gain Linked With Personality Trait Changes" - psychologicalscience.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rafael Peñaloza (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd