Aangespoelde vinvis blijkt zeker 130 jaar oud

De vinvis die in juni van dit jaar op het strand van Denemarken aanspoelde en het loodje legde, had al een lang leven achter de rug. Dat blijkt uit een analyse van het karkas van de vinvis. Het zeventien meter lange dier was tussen de 130 en 140 jaar oud en is daarmee de oudste vinvis die wij mensen ooit officieel geregistreerd hebben.

Aanvankelijk dachten onderzoekers dat het dier zo’n vijftien tot twintig jaar oud was, maar uit een analyse van de aminozuren in diens ogen blijkt dat het dier mogelijk negen keer zo oud was. En daarmee heeft de vinvis het oude record – dat op 116 jaar stond – ruim verbroken.

Fjord
De vinvis werd in juni voor het eerst in de ondiepe wateren rondom Denemarken opgemerkt. Uiteindelijk kwam het dier vast te zitten in de Vejle-fjord. De Denen probeerden de vinvis nog te helpen, maar dat mocht niet baten.

WIST U DAT…

deze dieren ook veel ouder dan wij mensen worden?

Jicht
De onderzoekers die het karkas van het dier nu bestuderen, vermoeden dat de vinvis aan jicht leed. Zeker is dat echter nog niet.

Vinvissen kunnen wel zo’n 27 meter lang worden en zijn daarmee één van de grootste zeedieren ter wereld. Door de intensieve jacht op het dier in de twintigste eeuw mag de vinvis nu tot de bedreigde diersoorten worden gerekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd