Aangepaste XTC pakt bloedkanker aan

Wetenschappers hebben XTC zo aangepast dat de drug mogelijk effectief ingezet kan worden tegen bloedkanker.

Dat de drug leukemie aan kan pakken, is niets nieuws. Dat bleek uit eerdere onderzoeken ook al. Het probleem was alleen dat de XTC in zulke hoge concentraties moest worden toegediend dat deze de patiënt ook direct fataal zou worden.

Aangepast
Wat wetenschappers nu hebben gedaan, is de effectiviteit van de drug verbeteren. Ze haalden er enkele atomen uit en vervingen deze door andere atomen. De drug is nu tot wel honderd keer beter in staat om bloedkanker te vernietigen. Was vroeger nog 100 gram XTC nodig voor positieve resultaten: nu volstaat 1 gram.

WIST U DAT…

Resultaten
Eerste experimenten in het laboratorium zijn veelbelovend, zo melden de onderzoekers in het blad Investigational New Drugs. Cellen van onder meer leukemie en lymfonen werden in een reageerbuis gedaan en vervolgens werd de aangepaste XTC toegevoegd. Alle kankercellen werden gedood.

De onderzoekers waarschuwen dat het nog onduidelijk is welk effect de drug op cellen in mensen heeft. Nader onderzoek moet dat uitwijzen. En zelfs als al die experimenten goed uitpakken, kan het nog zeker tien jaar duren voordat het nieuwe medicijn op de markt komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd