Aan de lijn en lekkere trek? Tetris kan helpen!

tetris

Vindt u het ook zo moeilijk om dat gebakje af te slaan of die bak met chips aan u voorbij te laten gaan? Tijd voor Tetris! Nieuw onderzoek toont aan dat het spelen van een potje Tetris het verlangen naar bijvoorbeeld een lekkernij kan verminderen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Appetite. Ze baseren hun conclusies op experimenten. In eerdere onderzoeken zorgden wetenschappers ervoor dat mensen ergens naar gingen verlangen. Bijvoorbeeld door ze bloot te stellen aan chocolade. Maar tijdens dit onderzoek werd het verlangen niet kunstmatig opgewekt, maar kregen proefpersonen simpelweg de vraag waar ze naar verlangden. Ook moesten ze aangeven hoe sterk, levendig en indringend dat verlangen was. Daarna namen de proefpersonen plaats achter een computer om een spelletje te spelen. De helft van de proefpersonen ging Tetris spelen. De andere helft wachtte tot dat spel geladen werd, maar de onderzoekers hadden ervoor gezorgd dat dat nooit gebeurde. Na afloop keken de onderzoekers hoe het nu met het verlangen van de proefpersonen zat.

Het verlangen van de proefpersonen die Tetris hadden gespeeld nam, in tegenstelling tot het verlangen van de mensen die enkel hadden zitten wachten, aanzienlijk af. Ook was hun verlangen minder levendig. De onderzoekers kunnen dat wel verklaren. Het spelletje vraag zo veel van het brein dat onze hersenen geen tijd meer hebben om met het verlangen bezig te zijn. Door ons werkgeheugen te belasten met taken waar ruimtelijk inzicht voor nodig zijn, worden natuurlijke verlangens dus minder sterk.

Volgens de onderzoekers is de methode heel gemakkelijk buiten het laboratorium toepasbaar. En omdat Tetris ook nog eens een leuk spel is om te spelen, is het een gemakkelijke en prettige manier om bepaalde verlangens spelenderwijs minder sterk te laten worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd