Wormen en kreeftjes krabbelden na grootste massa-extinctie ooit als eerste weer op
Een nieuwe studie onthult de opmerkelijke veerkracht van onopvallende kleine en zachte diertjes.
Geschiedenis
Het heelal
Mens & gezondheid
Een nieuwe studie onthult de opmerkelijke veerkracht van onopvallende kleine en zachte diertjes.
Oud wolven-DNA, daterend uit de ijstijd, onthult dat honden mogelijk in het hedendaagse Azië voor het eerst werden gedomesticeerd.
Antibioticaresistentie is een groot gevaar voor de volksgezondheid dat al jaren op de loer ligt. En het wordt er niet beter op, nu onderzoekers hebben ontdekt dat steeds meer Europese varkens zijn besmet met een zeer antibioticaresistente stam van de superbacterie MRSA. Deze bacterie kan overspringen op mensen.
Sinds de jaren negentig stijgt de zeespiegel met zo’n 2,7 millimeter per jaar. Dat is ruim anderhalf keer zo snel als in de zeventig jaar daarvoor.
Wetenschappers luiden de noodklok. We moeten heel snel anders omgaan met fosfor, want anders dreigt een tweekoppige fosforcrisis.
Onderzoek wijst uit dat hyenahonden nu zo'n 22 dagen later bevallen dan in de jaren negentig. Het is een door klimaatverandering ingegeven noodgreep, die - helaas - slecht uitpakt.
We kennen allemaal de plasticsoep, de vervuilde stranden en de schildpadden met plasticzakken in hun maag, maar wat niet iedereen weet, is dat er ook veel plastic op de zeebodem ligt tussen koraal en onder rotsen. Om dat op te ruimen zijn er kleine robotjes ontwikkeld.
Nieuw onderzoek suggereert dat leven ook kan ontstaan op planeten die vrijwel in geen enkel opzicht op de onze lijken.
Door aanhoudende droogte viel de stad - die zich normaliter onder water schuilhoudt - eerder dit jaar heel even droog. Wat volgde, was een race tegen de klok. Mét resultaat.
Een experiment diep onder het Kaukasusgebergte vindt minder neutrino’s dan verwacht. Is een nieuw deeltje daar verantwoordelijk voor?
Nu we elke uithoek van de aarde kunnen bezoeken, moet het spannender: de ruimte in dus. Maar dat ruimtetoerisme is behalve geldverspilling ook slecht voor het klimaat. Het roet dat ruimteraketten uitstoten beschadigt de ozonlaag.
De NASA-satelliet PACE, die de atmosfeer en de oceanen moet gaan bestuderen, heeft sinds eind vorige week zijn eerste meetinstrument: het Nederlandse SPEXone.
Dementie is een van de meest voorkomende ouderdomsziekten. Een gezondere leefstijl kan een deel van de gevallen voorkomen. Er is nu een scan ontwikkeld die kan voorspellen of je een verhoogde kans hebt op de aandoening.
Bij veel schildpaddensoorten blijkt de kans dat de dieren overlijden per jaar niet of nauwelijks toe te nemen.
Het gaat om een biologisch afbreekbare, plantaardige spray die je simpelweg op voedsel kunt spuiten.
Dyslexie wordt nog te vaak gezien als iets lastigs, waar je mee moet leren leven. Onderzoekers stellen nu dat er ook veel voordelen zitten aan woordblindheid. Dyslectische mensen zouden zelfs een belangrijke rol spelen in onze evolutie als mensen.
In 2015 maakte de Amerikaan Gary Pearlman de grootste zeepbel met een volume van 96 kubieke meter. Toch verbleekt dit record bij de grootte van de Zeepbelnevel.
De ruimtefoto van de week kiekte New Horizons vijftien minuten na de dichtste nadering en is wat ons betreft één van de mooiste foto's van Pluto ooit
De maan die voor de aarde beweegt: het blijft een bijzonder beeld. De ruimtefoto van de week is eigenlijk een reeks foto's gemaakt door de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: rode wijn is gezond. Het zou goed zijn voor hart- en bloedvaten, de kans op kanker verlagen, kans op dementie verminderen en je zou er zelfs slanker van worden. Hoe zit het nu echt?
Wat moet er allemaal gebeuren als je een samenleving volledig onafhankelijk wil maken van fossiele brandstof?
Voor je verder leest wil je daarom wellicht eerst even gaan staan.