99 procent van plastic in de oceanen is kwijt

plastic

Nieuw onderzoek toont aan dat maar liefst 99 procent van het plastic afval in de oceanen op mysterieuze wijze verdwenen is. Het gaat met name om kleine fragmenten plastic. Onduidelijk is nog wie verantwoordelijk is voor de vermissing.

Halverwege de twintigste eeuw begonnen bedrijven plastic op grote schaal te produceren. En vanaf dat moment nam de hoeveelheid plastic afval in de oceanen wereldwijd toe. Hoe meer plastic er geproduceerd werd, hoe meer plastic er ook in de oceanen belandde. Maar rond 1985 begon de toename van de hoeveelheid plastic in de oceanen af te vlakken. En dat was opvallend: de plasticproductie nam nog altijd toe. Onderzoekers denken dit mysterie nu opgelost te hebben.

Onderzoek
Ze namen meer dan 3000 watermonsters op 141 plekken wereldwijd. Ze ontdekten dat 88 procent van de monsters plastic afval van verschillende groottes bevatte. Op basis van dit onderzoek maakten de wetenschappers een schatting van de hoeveelheid plastic in de oceanen wereldwijd. Het ging om tientallen duizenden tonnen plastic. Hoewel verontrustend is dat veel minder dan eerdere schattingen die uitkwamen op miljoenen tonnen plastic.

Kleine deeltjes
Hoe kon dat? De onderzoekers ontdekten tevens dat de concentratie van plastic fragmenten met een diameter kleiner dan één millimeter veel kleiner was dan gedacht. De resultaten suggereren dat er in de oceanen wereldwijd veel plastic afval voorkomt, maar dat een onbekende factor kleine plastic fragmenten veel sneller dan de grotere stukken plastic uit het water haalt. Zo zouden we al 99 procent van het plastic in de oceanen uit het oog verloren zijn.

Onduidelijk is nog wie of wat verantwoordelijk is voor de verdwijning van deze kleine fragmenten plastic. Het zou kunnen dat vissen de kleine stukjes plastic opeten en zo uit de oceaan verwijderen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. Alleen als we weten waar de missende 99 procent plastic gebleven is, kunnen we een compleet beeld krijgen van de consequenties die het plastic afval heeft.

Bronmateriaal

"Research needed to resolve fate of missing plastic debris" - UWA.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door goodmorph (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd