80 procent olielek lekt nog steeds in Golf van Mexico

  Op dit moment lekt tachtig procent van de olie uit het olielek van het gezonken boorplatform in de Golf van Mexico. De resterende twintig procent wordt opgevangen door BP. Gisteren bevestigde BP een pijp in het olielek, die ervoor zorgt dat een deel van de olie niet meer wegstroomt.

  De pijp van BP heeft een diameter van tien centimeter. De buis waaruit de olie stroomt is met een diameter van 53 centimeter veel breder. Het is dus niet mogelijk om alle olie op te vangen. “Het is een positieve stap, maar laten we de context niet vergeten,” vertelt BP-bestuurder Kent Wells. “Het gaat ons erom een einde te maken aan het olielek.”

  “Dagelijks kunnen we ongeveer duizend vaten olie door de buis omhoog halen. We gaan proberen de capaciteit nog op te voeren,” zegt Doug Suttles van BP tegen persbureau ANP.

  Een eerdere oplossing van BP om het olielek te bestrijden faalde. De olieproduct probeerde een koepel over het lek te plaatsen. In de loop van de week is BP van plan om modder in de oliebron te pompen. Hierna kan het lek gedicht worden met cement.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd