7.000 jaar oude roeiriem gevonden

Zuid-Koreaanse archeologen hebben ten zuidoosten van de stad Seoul een 7.000 jaar oude houten roeiriem gevonden. Een roeiriem wordt gebruikt om met een schip over het water voort te bewegen. De opgegraven roeiriem is ondanks de hoge leeftijd nog in goede staat. De roeiriem werd waarschijnlijk door mensen gebruikt om van Korea naar Japan (en vice versa) te roeien.

“Dit is een zeldzame vondst”, zegt onderzoeker Yoon On-Shik tegen persbureau AFP. “Niet alleen in Zuid-Korea, maar ook wereldwijd! We kunnen nog niet bevestigen of de gevonden roeiriem het oudste waterwerktuig ooit is.” In 2005 vonden Chinezen één van de oudste boten ooit. Archeologen denken dat deze boot 8.000 jaar oud is.

De Zuid-Koreaanse roeiriem is 1,81 meter lang en werd intact gevonden. “De modderlagen zorgden ervoor dat zuurstof niet bij het hout kon komen, waardoor het afbraakprocess werd stilgelegd”, zegt Yoon.

Archeologen vonden de roeiriem op dezelfde locatie als waar zij zes jaar geleden twee kano’s aantroffen. Deze kano’s van grenenhout werden mogelijk gebruikt voor de handel tussen Korea en Japan. Gebruikten de Koreanen of Japanners de roeiriemen om te varen? Waarschijnlijk!

In 1999 werd al een roeiriem gevonden in Japan met een leeftijd van 6.000 jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd