657 nieuwe eilandjes ontdekt

Wetenschappers hebben met behulp van satellieten zo’n 657 nieuwe, natuurlijke eilandjes ontdekt.

Het gaat om eilandjes voor de kust van continenten. De eilandjes worden gevormd doordat het water – veelal parallel aan de kust – zand en sedimenten afzet. De eilanden zijn geen stabiele factor: ze worden door de jaren heen opgebouwd, (deels) weer opgebroken, opgehoogd, etc.

1492
In 2001 werden al deze eilanden al eens in kaart gebracht. De teller bleef toen hangen op 1492 eilandjes. Dit jaar hebben wetenschappers met behulp van satellieten een nauwkeurigere telling kunnen doen. Ze kwamen uit op 2149 exemplaren. Dat zijn er 657 meer.

WIST U DAT…

…een moddervulkaan een eiland maakt in de Arabische Zee?

Tij
Deze eilandjes zijn niet in tien jaar tijd spontaan ontstaan, zo benadrukken de wetenschappers. Ze waren er al enige tijd, maar zijn over het hoofd gezien. Dat komt doordat wetenschappers ervan uitgingen dat de eilandjes niet konden ontstaan in gebieden waar het verschil tussen eb en vloed groter dan vier meter was. Dit onderzoek laat zien dat het zelfs bij verschillen van zeven meter kan.

21.000 kilometer
De 2149 eilandjes hebben samen een lengte van zo’n 21.000 kilometer. Alle continenten, behalve Antarctica, hebben van dit soort eilandjes. De meeste eilandjes bevinden zich op het noordelijk halfrond.

De eilandjes spelen een belangrijke rol. Zo beschermen ze het vasteland tegen hoog water en erosie. De eilandjes zijn een soort golfbrekers. Wetenschappers willen er graag meer over te weten komen: zo moet duidelijk worden welke invloed een stijgende zeespiegel op de eilandjes en de kust erachter heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd