700 jaar oud aquaduct gevonden in Jeruzalem

Archeologen hebben in Jeruzalem een aquaduct gevonden. De oude ‘waterleiding’ stamt uit 1320 en is zo’n 2,7 meter hoog. Totnogtoe zijn twee van de negen delen van het aquaduct blootgelegd. In tegenstelling tot andere archeologische vondsten hoefden de experts dit keer niet zo lang te zoeken..

Ze hadden namelijk een afbeelding uit de laat negentiende eeuw in handen gekregen waar het aquaduct duidelijk opstond. Sterker nog; het was in die tijd nog in gebruik. Met behulp van de afbeelding was het aquaduct zo gevonden.

Systeem
Dat alles maakt de vondst echter niet minder bijzonder; het was voor het eerst dat de archeologen het aquaduct in het echt konden zien. En daar kunnen ze veel van leren; zo kan het aquaduct veel vertellen over de ingewikkelde watersystemen die gebruik maakten van en ingingen tegen de zwaartekracht en de oude waterbronnen van Jeruzalem.

Bethlehem
Lang haalden de inwoners van Jeruzalem hun water gewoon uit lokale bronnen. Maar toen de bevolking bleef groeien, gingen de leiders op zoek naar andere waterbronnen. Ze vonden die onder meer in de buurt van Bethlehem. Dat betekende dat het water over een afstand van 22,5 kilometer vervoerd moest worden. Het leidde tot het eerste aquaduct, nu zo’n 2000 jaar geleden.

Het gevonden aquaduct werd in 1320 gebouwd en vervoerde het water vanuit Bethlehem, door een vallei naar Jeruzalem. Met behulp van deze ‘waterleiding’ kon het grootste deel van Jeruzalem van water worden voorzien. In de tijd van de Ottomanen kwam er een einde aan de roemrijke geschiedenis van het aquaduct; de Ottomanen legden er een pijpleiding in en al snel raakte het aquaduct in de vergetelheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd