500 Zuid-Afrikaanse pinguïns dood door kou

Een eigenaardig bericht vanuit Zuid-Afrika. Daar zijn in 24 uur tijd 500 Afrikaanse pinguïns door kou om het leven gekomen. De pinguïns bevonden zich in een Zuid-Afrikaans nationaal park ten oosten van de Kaap toen vocht en kou keihard toesloeg.

De meeste dode pinguïns zijn kuikentjes. Met hun weinige dons hebben ze geen effectieve bescherming tegen de kou.

Harde klap
Ongewoon is het niet dat pinguïns de kou niet aankunnen; jaarlijks komen in dit gebied grote aantallen kuikens om het leven. Maar nu er slechts 700 broedende paren zijn, komt de klap wel heel hard aan; meer dan de helft van alle kuikens blijkt het loodje te hebben gelegd. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de totale populatie.

Schuilplaats
Rangers proberen de overige pinguïns te redden door ze van tijdelijke schuilplaatsen te voorzien. “Ze proberen de nesten van pinguïns ook van een afvoerkanaal te voorzien,” legt woordvoerder Megan Taplin uit. “In de nesten staat ongeveer twintig milliliter regen.”

St. Croix
Ook op het eilandje St. Croix zijn slachtoffers gevallen, zo vermoeden deskundigen. Op het eiland bevinden zich zo’n 300 broedende paartjes. Het officiële dodenaantal is onbekend; woelig water weerhoudt rangers van de oversteek naar het eiland. Naar verwachting kan er eind deze week voor het eerst worden afgevaren.

De Afrikaanse pinguïn is onlangs aan de lijst met bedreigde diersoorten toegevoegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd