500 nieuwe micro-organismen ontdekt in uw ingewanden

bacterie

Het aantal bacteriën dat ons bekend is en in onze ingewanden leeft, is zojuist meer dan verdubbeld. Onderzoekers hebben 500 tot voor kort onbekende micro-organismen die in ons darmkanaal leven in kaart gebracht.

Tot voor kort waren we bekend met zo’n 200 tot 300 bacteriële soorten in ons darmkanaal. Maar Deense onderzoekers hebben die aantallen nu meer dan verdubbeld. Ze identificeerden maar liefst 500 tot voor kort onbekende micro-organismen in de ingewanden.

Microbes in ons lichaam

Ons lichaam is een microbiële planeet. De meeste microbes leven in ons spijsverteringskanaal, te beginnen bij de mond. De gingivale groeve – de overgang tussen de tanden en kiezen en het tandvlees – is het rijkst aan bacteriën. Bacteriën hebben vaak een dubbelrol: aan de ene kant kunnen ze schade aanrichten, maar ook beschermen ze ons.

Naast de 500 micro-organismen, identificeerden de onderzoekers ook 800 onbekende bacteriële virussen die de bacteriën die in onze ingewanden leven, aanvallen. “Onze studie vertelt ons welke bacteriële virussen welke bacteriën aanvallen,” vertelt onderzoeker Henrik Bjørn Nielsen.

Het onderzoek kan ons meer inzicht geven in ziektes als diabetes type II, overgewicht en astma. Bovendien kan het ons wapens opleveren in de strijd tegen resistente bacteriën. “We hebben in het verleden geëxperimenteerd met het gebruiken van bacteriën en virussen om ziektes te bestrijden, maar dat hebben we even geparkeerd, omdat antibacteriële middelen zo goed werkten tegen veel infectieziekten. Als we meer te weten kunnen komen over wie wat aanvalt, kunnen we wellicht met een alternatief voor deze antibacteriële middelen komen. Het is daarom heel belangrijk dat we nog veel meer relaties tussen bacteriën en de virussen die hen aanvallen identificeren en beschrijven.”

Bronmateriaal

"Researchers uncover new knowledge about our intestines" - Technische Universiteit van Denemarken (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd