50.000 jaar oude gemummificeerde wolf ontdekt in Canada

De wolf – een pup – is uitzonderlijk goed bewaard gebleven.

De resten werden al in 2016 ontdekt door mijnwerkers in de bekende regio Klondike. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de gemummificeerde wolf zeker 50.000 jaar oud is en uit de laatste ijstijd stamt.

Tand des tijds
De wolf is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De tand des tijds heeft er weinig vat op gehad. Zo zijn de haren, maar ook de huid en zelfs het spierweefsel nog intact.

Bijzonder
Het is een bijzondere vondst, zo benadrukken de archeologen die de wolf hebben onderzocht. Voor zover bekend is het de enige gemummificeerde, uit de laatste ijstijd stammende wolf die tot op heden is ontdekt.

Rendier
Naast de wolf is in 2016 in hetzelfde gebied ook een gemummificeerd rendier teruggevonden. Ook dit rendier was op het moment van overlijden nog niet volwassen. Het rendier zou nog iets ouder zijn dan de wolf. En mogelijk kunnen de resten van het rendier gerekend worden tot de oudste gemummificeerde zoogdierweefsels die tot op heden zijn ontdekt.

Het rendier is niet meer helemaal compleet; alleen de kop, torso en voorpoten zijn teruggevonden. Maar voor de teruggevonden resten geldt hetzelfde als voor die van de wolf; ze zijn nauwelijks door de tand des tijds aangetast.

Bronmateriaal

"Mummified ice age specimens unveiled in Dawson" - Yukon Government

Afbeelding bovenaan dit artikel: © Government of Yukon

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd