47 ideeën om niet meer plastic in de oceanen te krijgen

Wubbo Ockels is op zoek naar mensen met ideeën om ervoor te zorgen dat er niet meer plastic in de oceanen terechtkomt. Morgenavond kiest hij samen met zeeonderzoeker Herman Ridderinkhof het beste idee van Nederland. Er zijn al 47 ideeën ingestuurd, maar het is nog niet te laat om uw eigen reddingsplan aan de wereld te tonen.

“Vaak gaat het toch om het opruimen van de plastic soep”, zegt Wubbo Ockels over de huidige ideeën. “De challenge is juist hoe te voorkomen dat nog meer bijkomt.”

Een idee is dat boten bij aankomst in een haven een aantal kilo plastic uit de zee hebben gevist. Een ander plan is om plastic met ijzerpoeder te mengen, waardoor een grote magneet het plastic gemakkelijk uit het water trekt. Of misschien is de kinetische energie van plastic wel om te zetten in een nieuwe energiebron?

Er zijn ook tegenstanders. “Zolang de houding van de mens ten opzichte van de natuur niet verandert, zal het probleem niet minder worden”, vertelt Oyibo op de website van VPRO’s Beagle. “Ben al enige tijd in Afrika werkzaam en de hoeveelheid plastic die hier in zee verdwijnt is ongelooflijk. Juist in dit soort landen ligt een enorme uitdaging om het probleem bij de bron aan te pakken. De stranden liggen hier vol met petflessen en plastic zakken. In de zee drijft enorm veel vuilnis.”

Oftewel: Ockels wil een revolutionair idee. Een idee waar de wereld niet omheen kan. Heeft u een goed reddingsplan? Vertel het op de website van Beagle.

Bronmateriaal

Beagle (VPRO)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd