4500 jaar oude boot ontdekt in Egypte

De achttien meter lange houten boot werd aangetroffen nabij een tombe en zou uit de periode rond 2550 voor Christus stammen.

Archeologen stuitten op de boot tijdens onderzoek nabij een grote mastaba (een grafmonument). De mastaba is uitzonderlijk groot (52,6 bij 23,8 meter) en dat suggereert dat er een belangrijke persoon in begraven werd. Hoogstwaarschijnlijk iemand die connecties had met de regerende farao. Vooralsnog gaan onderzoekers ervan uit dat de persoon die in de tombe ter ruste werd gelegd niet tot de koninklijke familie behoort. Om wie het precies gaat, is nu nog onduidelijk, omdat de grafkamer nog niet is gelokaliseerd.

Boot
Tijdens opgravingen aan de zuidzijde van het grafmonument ontdekten de archeologen de 18 meter lange boot. Hoewel de boot zo’n twaalf meter van de tombe verwijderd is, gaan archeologen ervan uit dat deze bij de tombe hoort. Zowel de boot als de tombe stammen namelijk uit dezelfde periode: het einde van de derde of het begin van de vierde dynastie, oftewel de periode rond 2550 voor Christus.

Afbeelding: Ministerie van Oudheden Egypte.
Afbeelding: Ministerie van Oudheden Egypte.

Goed bewaard gebleven
De boot lag op een bed van stenen en was bedekt met zand. Hoewel de boot al grofweg 4500 jaar oud is, is deze nog in uitzonderlijk goede staat. Zelfs de houten pennen die de planken bijeen moeten houden, bevinden zich nog op hun originele plek. En sommige touwen die de boot bijeen moesten houden, zijn nog volledig intact.

“Mogelijk kregen overledenen de boten mee om door de onderwereld te kunnen reizen”

Bijzonder
“Het is een uitzonderlijke ontdekking,” zo vertelt onderzoeker Miroslav Bárta. “Boten van deze omvang en met deze constructie waren in de betreffende periode alleen weggelegd voor mensen die de hoogste posities in de maatschappij bekleedden. Het suggereert dat we nog veel meer ontdekkingen gaan doen.”

Functie
Het was absoluut niet ongebruikelijk dat overledenen een boot mee kregen. In het Oude Rijk (de vierde, vijfde en zesde dynastie van Egypte) was het zelfs niet ongebruikelijk dat er meerdere boten aan de overledene werden meegegeven. Welke functie de boten precies hadden, is onduidelijk. Mogelijk kregen overledenen de boten mee om door de onderwereld te kunnen reizen.

Tot op heden zijn maar weinig boten die in de tijd van de vierde, vijfde en zesde dynastie aan overledenen werden meegegeven in goede staat teruggevonden. Nog niet eerder werd een boot met deze omvang en uit het Oude Rijk bij een niet-koninklijke tombe ontdekt. “Het is echt een opmerkelijke ontdekking,” stelt Bárta. “De opgraving en het vastleggen van de boot zal een grote bijdrage leveren aan ons begrip van de vaartuigen van de oude Egyptenaren en hun plek in de rituelen omtrent de begrafenis.” Ook sluit Bárta niet uit dat in de toekomst nog meer boten in dit gebied worden ontdekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd