400 jaar oude pijpen ontdekt in Jamestown

Archeologen hebben in Jamestown delen van 400 jaar oude pijpen gevonden. In de pijpen staan de namen van diverse vooraanstaande mannen zoals Walter Raleigh gegraveerd. De pijpen waren waarschijnlijk bedoeld om indruk te maken en een wit voetje te halen bij rijke investeerders die geld wilden steken in het overzeese handelsstadje Jamestown.

Jamestown is de eerste permanente vestiging van de Engelsen in de nieuwe wereld. Het stadje kon bestaan bij gratie van investeerders.

Geld
De pijpen – gemaakt van klei – stammen waarschijnlijk uit 1608 tot 1610 en dragen de namen van invloedrijke investeerders. Waarschijnlijk wilden de kolonisten met de pijpen laten zien wat ze konden en investeerders zover krijgen om geld in hun handel te steken.

Walter Raleigh
Roker
De meest opvallende pijp is toch wel die met de naam Walter Raleigh erin gegraveerd. De investeerder sponsorde aan het eind van de zestiende eeuw de pogingen om het eiland Roanoke te koloniseren, maar zat ten tijde van de vervaardiging van de pijpen vast in de Tower of London. Mogelijk maakten de kolonisten de pijp voor hem, omdat hij een fervente roker was en met zijn status de aandacht kon vestigen op hun vakwerk.

Populair
Aan het begin van de zeventiende eeuw was het gebruik van kleien pijpen nog tamelijk nieuw. De Engelsen ontdekten de pijp toen ze Indiërs iets soortgelijks zagen roken. De eerste Indische pijpen werden rond 1585 mee naar Engeland genomen. Daar werd de exotische vondst razendpopulair.

Cotton
Wie de pijpen die nu in Jamestown zijn gevonden, heeft gemaakt is onduidelijk. Mogelijk zijn ze van de hand van Robert Cotton. Hij was de eerste Engelse pijpenmaker die naar Jamestown werd gestuurd.

WIST U DAT…

…archeologen onlangs in Jamestown de trouwkapel van Pocahontas hebben gevonden?

Niet lui
De pijpen bewijzen dat de inwoners van Jamestown in tegenstelling tot wat sommige wetenschappers beweren geen luie kolonisten waren. De geëmigreerde Engelsen waren vakmensen die probeerden te achterhalen op welke manier en met welke producten ze winst konden maken voor de investeerders die thuis zaten.

De pijpen waren zeker een goed idee. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als Nederland waren vele mensen gingen de pijpen als warme broodjes over de toonbank.

De gevonden pijpen. De bovenste exemplaren liggen boven op de restanten van een kleine oven waar de pijpen zo'n vier eeuwen geleden in vervaardigd werden. Foto: Michael Lavin / Jamestown Rediscovery

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd