In de tombe troffen de onderzoekers prachtig gedecoreerde en goedbewaarde sarcofagen aan.
Archeologen hebben aan de zuidoostelijke kant van het plateau van Gizeh verschillende graftomben uit het Oude Rijk blootgelegd. De oudste graftombe die gevonden werd is volgens het Egyptische ministerie van Oudheden zo’n 4.500 jaar oud. De piramiden van Gizeh in Egypte behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid.
Priesters
Ondanks de hoge leeftijd is de tombe uitstekend bewaard gebleven. Zo zijn zelfs de inscripties nog goed te lezen. En hieruit konden de archeologen opmaken wie er in de tombe ten ruste zijn gelegd. In feite gaat het om een dubbel graf, waarin twee priesters begraven liggen. De eerste is genaamd Behnui-Ka, die onder meer priester en rechter was. De tweede priester heeft de naam Nwi en had onder andere de titel ‘zuiveraar van koning Khafre’ gekregen.
Artefacten
In de tombe troffen de onderzoekers ook veel artefacten aan. Zo ontdekten ze een prachtige kalkstenen standbeeld van één van de priesters samen met zijn vrouw en zoon. Ook werden er prachtig beschilderde maskers teruggevonden die werden gebruikt bij begrafenissen. Op sommige van deze maskers zijn zelfs de kleuren nog goed te onderscheiden.
Sarcofagen
Behalve de twee priesters, troffen de onderzoekers nog meer houten beschilderde en gedecoreerde sarcofagen aan die nog in opperbeste staat verkeren. Waarschijnlijk werd de tombe in een latere periode uitgebreid en hergebruikt en werden er meerdere mensen in dezelfde tombe ten ruste gelegd. Sommige van deze kisten zijn voorzien van inscripties en hiërogliefen.
Het lijkt maar niet op te houden met de ontdekkingen van tombes in Egypte. Zo stuitten onderzoekers een paar weken geleden ook nog op een graftombe waarin tientallen mummies werden teruggevonden. In deze tombe troffen archeologen onder andere de stretcher waarop de mummies naar hun laatste rustplaats werden vervoerd, aan.