3D-printer kan maanbasissen bouwen

Een Italiaanse uitvinder heeft een gigantische driedimensionale printer gemaakt met de naam D-Shape. De printer tovert volledige gebouwen uit zand tevoorschijn. Uitvinder Enrico Dini verwacht dat het mogelijk is om de printer te gebruiken om maanbasissen te bouwen.

De printer spuit een dun laagje zand en een soort magnesiumlijm op een oppervlak, waar het zand verandert in massief steen. Het bouwwerk wordt zo laagje voor laagje van onderen opgebouwd, waardoor een massieve constructie ontstaat. De printerkop wordt bij iedere nieuwe laag vijf tot tien millimeter verhoogd.

De D-Shape kan een gebouw vier keer sneller maken dan andere, conventionele manieren. Daarnaast is de kostprijs minimaal gehalveerd. Ook produceert de printer weinig afval.

Dini denkt dat het mogelijk is om de printer te gebruiken om maanbasissen te bouwen. Wel moet de printer aangepast worden om maanzand (regolith) te gebruiken als bouwmiddel.

De droom van Dini is om ooit de Sagrade Familia af te maken. Dit bouwwerk in het hartje van Barcelona is op zijn vroegst in 2026 voltooid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd