3D-geprinte pil goedgekeurd in de VS

pil

Na de 3D-geprinte protheses doen nu ook de 3D-geprinte pillen hun intrede. In de VS is de eerste 3D-geprinte pil goedgekeurd.

Het gaat om een pil voor epilepsiepatiënten. De pil is nu officieel goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en zal naar verwachting begin volgend jaar voor het eerst worden voorgeschreven.

Voordelen
Het 3D-printen van medicijnen heeft verschillende voordelen. Zo is het mogelijk om een hoge dosis van een medicijn in de pil te stoppen, zonder dat een pil ontstaat die moeilijk te slikken is. Zo hebben onderzoekers in het geval van deze 3D-geprinte pil maar liefst 1000 milligram levetiracetam (een anti-epilepticum), maar doordat de pil zo geprint is dat deze heel poreus is, smelt deze op de tong. Hierdoor kan de pil heel gemakkelijk worden ingenomen.

Op maat
Een ander voordeel van het 3D-printen van medicijnen is dat deze in de toekomst op maat kunnen worden geprint. Heeft een patiënt behoefte aan een grotere of kleinere dosis? Dan print je toch gewoon een pil met daarin ietsje meer of ietsje minder van de werkzame stof?

De 3D-printer is hard bezig om de geneeskundige wereld voor zich te winnen. Zo worden reeds protheses en implantaten met behulp van een 3D-printer geproduceerd. En de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht proberen zelfs levende weefsels te printen die gebruikt kunnen worden om kraakbeen en botten te repareren.

Bronmateriaal

"FDA approves the first 3D printed drug product" - Aprecia.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aprecia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd