3D-printers zullen in de toekomst in ieder ziekenhuis te vinden zijn. Drie Amerikaanse kinderen met een ernstige vorm van tracheobronchomalacie hebben kort na hun geboorte een keelimplantaat gekregen. Inmiddels zijn ze 17 maanden tot drie jaar oud en zijn ze verder kerngezond.
Tracheobronchomalacie is een aandoening waarbij de luchtpijp of bronchiën slecht zijn ontwikkeld, waardoor de luchtpijp regelmatig dichtklapt. Het komt bij ongeveer 1 op de 2200 zuigelingen voor. Hoewel de meeste pasgeborenen over tracheobronchomalacie heen groeien, zijn er ook ernstige gevallen. Deze kinderen sterven doorgaans snel.
Flexibele implantaten
Wetenschappers hebben 3D-geprinte keelimplantaten gebruikt om de luchtpijpen van de drie patiënten te versterken. De implantaten zijn gemaakt met een techniek die laser sintering wordt genoemd. Met behulp van een laser werden plastic deeltjes (polycaprolactone) laag na laag gesmolten om te transformeren in een keelimplantaat. Het unieke ontwerp zorgt ervoor dat iedere keelimplantaat flexibel is en tevens meegroeit met de patiënt.
Toekomst
Het materiaal wordt langzaam afgebroken door lichaamssappen. Na drie tot vier jaar is een 3D-geprinte keelimplantaat verdwenen. Wetenschappers verwachten dat de luchtpijpen van de drie Amerikaanse kinderen dan zo ver zijn ontwikkeld, dat ze normaal verder groeien en functioneren.
Baby Kaiba
Hieronder een video van het bijzondere verhaal van baby Kaiba. Zij kreeg in 2013 een spalkje. Dit redde haar leven. Het is te hopen dat we binnenkort ook in Nederlandse en Belgische ziekenhuizen keelimplantaten kunnen printen.