36.000 jaar oude resten van Atlantische grijze walvis ontdekt

walvis

Wetenschappers hebben voor de kust van Georgia de resten van een zeer oude Atlantische grijze walvis ontdekt. Een vondst die ons kan helpen om het verband tussen de walvissen in de Atlantische en Stille Oceaan helder te krijgen.

De fossiele resten werden al in 2008 ontdekt, maar de wetenschappers hadden twee jaar nodig om de walvis boven water te krijgen. Vervolgens werden de resten uitgebreid bestudeerd en nu is de vondst dan eindelijk in het blad Paleontologica Electronica bekend gemaakt.

“We waren op zoek naar meer landdieren die hier leefden toen mensen hier leefden, toen Scott Noakes iets ongebruikelijks zag en ons vroeg om een kijkje te komen nemen,” vertelt onderzoeker Ervan Garrison. “Toen collega’s van het Smithsonian zeiden dat het duidelijk een Atlantische grijze walvis was, realiseerden we ons dat de ontdekking van veel grotere betekenis was.”

Grijze walvissen zijn lokaal namelijk uitgestorven: ze komen niet meer in de Atlantische Oceaan voor. Wel vinden we ze nog in de Stille Oceaan terug. Eerder dachten onderzoekers dat de walvissen die nu nog leven heel anders zijn dan die in de Atlantische Oceaan leefden en door toedoen van de jacht aan het begin van de achttiende eeuw uitstierven. Maar recent onderzoek wees erop dat de walvissen in de Atlantische en Stille Oceaan precies hetzelfde zijn. Deze ontdekking kan helpen om het verband tussen de twee walvissen nog helderder te krijgen.

Bronmateriaal

"UGA scientific divers discover 36,000-year-old Atlantic gray whale fossil" - UGA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Charles Melville Scammon ( via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd