3000 jaar oude tombes ontdekt in dodentempel van farao Amenhotep II

vazen

Italiaanse wetenschappers zijn tijdens een onderzoek in de tempel van farao Amenhotep II geheel onverwacht op meerdere graftombes gestuit. In de tombes zijn lichamen, maar ook diverse objecten, waaronder vazen en meubels teruggevonden.

De tombes stammen uit de periode tussen 1075 en 664 voor Christus. Ze werden aangetroffen in de dodentempel van farao Amenhotep II. Dat maakt het Egyptische ministerie voor oudheden middels een bericht op Facebook wereldkundig.

Kisten
In de tombes troffen archeologen houten kisten aan die versierd waren met rode en zwarte inkt. In de kisten bevonden zich stoffelijke resten van mensen die zo’n 3000 jaar geleden leefden.

Vazen
Daarnaast vonden de onderzoekers in de tombes ook flink wat vazen terug (zie de foto bovenaan dit artikel). Sommige vazen zijn gemaakt van vuurklei, anderen van kalksteen. De deksels van de vazen laten de vier zonen van Horus zien: Hapy, Amset, Doeamoetef en Kebehsenoef. De vazen werden gebruikt om de organen van de overleden in op te slaan.

Foto:
Foto: Ministry of Antiquities.

Belangrijk
Dat de tombes juist in de dodentempel van Amenhotep II zijn teruggevonden, is opvallend. Amenhotep II regeerde in de vijftiende eeuw voor Christus over Egypte en was dus al honderden jaren overleden toen de doden in zijn tempel werden bijgezet. Het wijst erop dat de tempel van de overleden farao zelfs lang na zijn dood nog van grote betekenis was voor de oude Egyptenaren.

De objecten die in de tombes zijn teruggevonden worden zorgvuldig opgeslagen en waar nodig gerestaureerd. Daarna zullen ze in musea te zien zijn.

Bronmateriaal

"Ministry of Antiquities" - Facebook
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd