3000 jaar oud skelet getuigt van heftige haaienaanval 

Het is het oudste bewijs van een haai die het op een mens had voorzien.

Helaas komt het nog regelmatig voor dat we angstaanjagende verhalen horen van mensen die aangevallen zijn door een haai. Hoewel sommigen het er levend vanaf brengen, moeten anderen het met hun leven bekopen. In een nieuwe studie zijn onderzoekers op het aangetaste stoffelijk overschot gestuit van een man die 3000 jaar geleden het leven liet. En zijn verwondingen doen vermoeden dat ook hij slachtoffer is geworden van een heftige haaienaanval.

Ontdekking
Wetenschappers troffen het skelet aan op de Japanse begraafplaats Tsukumo. Het onderzoeksteam was op zoek naar bewijs voor gewelddadig letsel op skeletresten van prehistorische jager-verzamelaars. Toen ze No24 tegenkwamen, viel hij gelijk op vanwege de talloze verwondingen. “We waren aanvankelijk verbijsterd,” vertellen onderzoekers Alyssa White en Rick Schulting. “We vroegen ons af wat de op z’n minst 790 diepe, gekartelde wonden op het lichaam had kunnen veroorzaken.”

Het skelet van No24. Afbeelding: Kyoto University

Van de ledematen was weinig over. “De verwondingen bevonden zich met name op de armen, benen en de voorkant van de borst en de buik,” gaat het tweetal verder. Ook blijkt dat de man zijn rechterbeen miste en zijn linkerbeen in omgekeerde positie langs het lichaam was geplaatst. Wat er gebeurd kan zijn? “Door gebeurtenissen te elimineren kwamen we tot de conclusie dat we menselijke conflicten en een aanval van meer algemene roofdieren of aaseters konden uitsluiten,” aldus de onderzoekers.

Haaienaanval
De onderzoekers besloten het raadsel op te lossen en de doodsoorzaak van deze onfortuinlijke man aan het licht te brengen. Kon het een haaienaanval zijn? Omdat archeologisch bewijs daarvoor schaars is, wendden de onderzoekers zich voor aanwijzingen tot forensische technieken. Vervolgens slaagden het team erin een reconstructie van een dergelijke aanval te maken.

Reconstructie
Het team concludeerde dat de onfortuinlijke man inderdaad door een haai is aan gevallen terwijl hij in de Japanse binnenzee aan het vissen was. Het slachtoffer is zo’n 3000 jaar geleden gestorven, ergens tussen 1370 en 1010 voor Christus. De verdeling van de wonden suggereert sterk dat de man in leven was op het moment van de aanval; zijn linkerhand was eraf gerukt, mogelijk terwijl hij zich tevergeefs probeerde te verdedigen.

Vissen
“Gezien de verwondingen is de man duidelijk slachtoffer geworden van een haaienaanval,” stellen de onderzoekers. “De verspreiding van de tandafdrukken suggereert dat het een tijgerhaai of witte haai moet zijn geweest. Het is goed mogelijk dat de man destijds met zijn vrienden aan het vissen was, aangezien hij snel naar land is gebracht.” Helaas kwam hulp te laat en werd het lichaam kort na de aanval geborgen.

Het is een interessante studie. De grimmige ontdekking van het skelet betreft namelijk het oudste bewijs van een haai die het op een mens had voorzien. “Het is niet duidelijk of No24 opzettelijk op de haai aan het jagen was of dat de haai werd aangetrokken door bloed of aas van andere vissen,” zegt onderzoeker Mark Hudson. “Hoe dan ook, deze vondst biedt niet alleen een nieuw perspectief op het oude Japan, maar het is ook een zeldzaam voorbeeld van archeologen die een dramatische episode uit het leven van een prehistorische gemeenschap heeft gereconstrueerd.”

Wist je dat…

…haaien het in 2016 nog zo’n 81 keer op mensen hadden voorzien? Vier mensen overleefden het niet. Lees hier snel verder!

Bronmateriaal

"Reconstruction of the oldest shark attack on a human, from Tsukumo shell-mound, Japan" - Oxford University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Kyoto University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd