300 jaar oude schoenen gevonden in kasteelmuur

Experts hebben tijdens restauratiewerkzaamheden in een kasteel in Korschenbroich, Duitsland acht schoenen in de kasteelmuur aangetroffen. De zeer luxe schoenen zouden omstreeks 1708 op twaalf meter hoogte in de muur zijn aangebracht. Wat de schoenen daar deden, is onduidelijk.

De 300 jaar oude schoenen behoren toe aan kinderen, mannen en vrouwen en hebben duidelijk hun beste tijd gehad. Maar ondanks dat ze veelvuldig gedragen zijn en al lange tijd in de muur zitten opgesloten is nog duidelijk te zien dat het om zeer mooie en dure schoenen gaat. De schoenen komen overduidelijk uit de tijd van de Barok en hebben waarschijnlijk aan de familie van de kasteelheer toebehoord.

Het is niet ongewoon dat schoenen in een muur worden ingemetseld. Tijdens restauraties worden regelmatig dit soort vondsten gedaan. Maar waarom de oude kasteelheren hun schoenen hier bewaarden, is onduidelijk. Het vermoeden is dat het iets te maken heeft met bijgeloof of een symbolisch ritueel. De schoenen zouden in dat geval het ongeluk op afstand moeten houden.

De schoenen worden schoongemaakt, bestudeerd en gedocumenteerd. Daarna wordt het schoeisel weer netjes terug in de muur geplaatst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd