3.000 jaar oud bolletje garen gevonden in Engeland

Archeologen hebben een klein bolletje garen gevonden in Engeland. Het bolletje is 3.000 jaar oud.

Naast het bolletje garen is ook een spoel met garen gevonden. De twee objecten zijn goed bewaard gebleven, omdat het draad gemaakt is van plantenvezels. Mogelijk gaat het om vlas of brandnetel. Door een grote brand zijn beide objecten verkoold en vervolgens doordrenkt met water. Hierdoor zien ze er nog zo gaaf uit.

spoelHoewel het bolletje wol nu groenbruin is, had dit oorspronkelijk een andere kleur. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze oorspronkelijke kleur ooit hersteld kan worden, omdat het pigment ook is verkoold. De onderzoekers zijn heel voorzichtig omgegaan met het bolletje garen en de spoel met garen. “We hebben de grond eromheen voorzichtig verwijderd voordat we de spoel optilden”, leggen de archeologen uit op Facebook.

De objecten zijn gevonden in de buurt van Petersborough in het oosten van Engeland. In de Bronstijd lag er een dorpje nabij Petersborough, waar de bolletjes garen zijn gevonden. Andere objecten die zijn opgegraven zijn o.a. juwelen, een bijl, een bronzen sikkel, potten en textiel.

“De nederzetting geeft ons een goed beeld van hoe mensen 3.000 jaar geleden leefden”, zeggen de onderzoekers. Als de opgraving voltooid is, gaan wetenschappers alle vondsten documenteren. Ze verwachten dat dit enkele jaren gaat duren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd