2600 jaar oude Keltische tombe ontdekt in Duitsland

Archeologen hebben in Duitsland een tombe met prachtige gouden, bronzen en barnstenen sieraden ontdekt. De tombe zou zo’n 2600 jaar oud zijn en is zeer goed bewaard gebleven. Dat maakt de ontdekking van onschatbare waarde: wetenschappers weten relatief weinig over het leven van de Kelten; het volk liet geen teksten en vrijwel geen gebouwen achter.

De ondergrondse kamer is vier bij vijf meter groot en ligt nabij de stad Herbertingen, in het zuidwesten van Duitsland. De vloer van de kamer is van eikenhout en is – net als de andere objecten in de tombe – nog in goede staat, zo meldt Spiegel Online. De wetenschappers verwachten aan de eikenhouten vloer en diens jaarringen te kunnen aflezen wanneer de tombe tot stand is gekomen.

Belangrijk
De archeologen hebben slechts een klein deel van de tombe bestudeerd. Het is nog onduidelijk wie er in de tombe begraven ligt. De sieraden wijzen erop dat het om een belangrijke vrouw gaat, maar om daar zeker van te zijn, zijn meer tests nodig.

WIST U DAT…

…de Kelten Stonehenge mogelijk met behulp van ballen bouwden?

Heuneburg
De tombe ligt dicht bij de prehistorische heuvel Heuneburg. Ooit was dit één van de belangrijkste Keltische vestigingen. Er werd tussen 620 en 480 voor Christus druk handel gedreven. De afgelopen jaren werden in dit gebied meerdere tombes gevonden. Deze waren echter allemaal al leeggeroofd.

Bij Kelten wordt vaak gedacht aan de mensen die al voordat onze jaartelling begon in Ierland woonden. Maar dat is niet helemaal juist: alle mensen die de Keltische taal spraken, werden als Kelten gezien. Dat betekende dat de Kelten zowel in Ierland als op het vasteland voorkwamen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd