26 kilometer Chinese Muur gevonden

China startte in 2007 een nationaal onderzoek naar de geschiedenis. Sinds die tijd zijn verschillende ‘stukjes’ van de Chinese Muur gevonden. Vandaag werd de laatste ontdekking in een lange reeks bekend: er werd 26 kilometer muur gevonden. In totaal is nu in het noorden alleen al 700 kilometer Chinese Muur blootgelegd.

Het lijkt ongelofelijk dat mensen een slordige 700 kilometer Chinese Muur ooit uit het oog zijn verloren, maar toch is het zo. Het nationale onderzoek haalde de verloren gegane stukken muur echter weer boven water. Vandaag werd bekend dat weer tientallen kilometers zijn ontdekt. “We hebben vijftien delen met een totale lengte van 26 kilometer en drie bakens die gedurende de Westelijke Han-Dynastie gebouwd zijn, gevonden” vertelt museumdirecteur Liang Shilin. De Westelijke Han-Dynastie had van 206 voor Christus tot 24 na Christus de touwtjes in handen.

De Chinese Muur werd gebouwd als verdedigingswal om te voorkomen dat andere staten China zouden aanvallen. De meer dan 8.000 kilometer lange muur is een belangrijke toeristische trekpleister. Maar het nationaal onderzoek toont aan dat wellicht nog maar een deel van de muur door eerder onderzoek op de kaart is gezet.

“De oude gebouwen werden in verlaten bergachtige en woestijnachtige gebieden gebouwd. De overblijfselen zijn prima bewaard gebleven, omdat mensen ze niet verwoest hebben. Ze zijn enkel gedeeltelijk vernietigd door wateroverlast en zandstormen.” De laatste vondst behoort volgens archeologen tot het best bewaard gebleven stuk muur uit de tijd van de Westelijke Han-Dynastie.

Het landelijke onderzoek heeft in het verleden al diverse vruchten afgeworpen. Zo werd 200 kilometer muur uit de tijd van de Qin-dynastie gevonden. Later trof men nog eens 500 kilometer uit de Sui Dynastie aan. In totaal is alleen in de provincie Shaanxi al zo’n 700 kilometer muur ontdekt. En wie weet wat er nog komt, want het onderzoek loopt nog tot december 2011.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd